עוסק פטור הינו עוסק אשר סך מחזור ההכנסות העסקי מכלל עסקיו בשנה קלנדרית אינו עולה את הסכום הקובע בחוק מע"מ. נכון לשנת מס 2022 מחזור עסקאותיו לא יעלה 102,292 ₪ לכל השנה. תקרה זו מתעדכנת מידי שנה ובד"כ השינוי הוא המדד.
עוסק פטור מגיש אחת לשנה, עד ליום 31.1.202X לשנה העוקבת "הצהרת עוסק פטור" למע"מ ומדווח על מחזור עסקאותיו. עוסק פטור מפיק רק קבלות בלבד על עסקאותיו.
בהתאם להוראות ניהול ספרים קיימים בעלי מקצועות שונים שמחזורם העסקי נמוך מהסכום הקובע ואינם יכולים להירשם כעוסק פטור כוללים בין היתר: רואה חשבון ויועץ מס, מנהל חשבונות, רופא וכו'.
ההתלבטות הנצחית שעצמאי בתחילת דרכו שוקל מבחינת רישומו כעוסק במע"מ, היא:
כדי לענות על השאלה האם להיות עוסק פטור צריך לבחון מספר היבטים עיקריים. היבט ראשון טכני וקובע, נקבע ע"י רשות המיסים. להלן פרשנות פשוטה וידידותית לכל המתעניין:
פעילות - יש לבחון מהו תחום הפעילות לפי המבחנים בהוראות ניהול ספרים. ישנם עצמאים שאינם יכולים להירשם במע"מ כעוסקים פטורים. האפשרות היחידה עבורם היא: כעוסקים מורשים בלבד.
קיימות רשימות שפרסמה רשות המיסים בנושא זה - "הוראות ניהול פנקסי חשבונות". להוראות הללו טו' (15 רשימות) קטגוריות הנקראות "תוספות", המפרטות את סוגי העסקים שעל פיהן, יש לנהל את ספרי החשבונות של העסק.
כל עסק או ארגון כלשהו במדינת ישראל, קטן כגדול, מחויב למצוא הקטגוריה הרלוונטית לגביו. לרוב, במידה והשירות ו/או המוצר שלך נכלל בתוספת יא' מתוך ה-טו' תוספת, הינך יכול להמשיך לבחון הנקודות בהיבטים להלן.