פעמים רבות עולות השאלות מהן ההוצאות המוכרות לעסק. התשובה אינה חד משמעית ותלוי בסוג ההוצאה. ישנן הוצאות המוכרות באופן חלקי, ישנן הוצאות שלא מוכרות בכלל, וישנן הוצאות המוכרות במלואן.
ישנם קריטריונים להכרה של הוצאות בעסק. סעיף 17 לפקודת מס הכנסה קובע כי "לשם בירור הכנסתו של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר לפי סעיף 31 - יציאות והוצאות שיצאו בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד ... ". "אדם" - הכוונה גם לחברה וגם לעצמאי באשר הוא. התנאים להכרה בהוצאות הינם:
להלן סוגי הגדרות של הוצאות הכוללות בין היתר:
הכלל קובע כי רק הוצאה פירותית מותרת בניכוי, לדוגמה: רכישת שירותים ואו מוצרים לצריכה שוטפת, חשמל, שכירות וכו'. במילים פשוטת - מדובר על הוצאה ישירה לפעילות השוטפת של העסק בשנת מס.
הוצאה לרכישת נכס אשר ישמש למספר שנות מס, לדוגמה: רכישת מבנה, קרקע, ציוד וריהוט. הוצאה זו כן תוכר רבל בשונה מהוצאה פירותית, כאן הניכוי יוכר באופן יחסי למספר שנות מס.
הוצאה זו קשורה ביצירת מקור הכנסה ולכן נחשבת כהוצאה הונית ויש לשים לב לסיווג ההוצאות בעת הקמת העסק. מועד תחילת הפעילות לא תמיד היוא מועד פתיחת העסק ויש צורך לבחון כל מקרה לגופו. במקרה מסוים (פס"ד קניון חיפה) הותרו חלק מהוצאות שיצאו 27 יום לפני שהחברה הוקמה בפועל. החלק האחר הוכר כהוצאה הונית המוכרת באופן יחסי במספר שנות מס.
הינה הוצאה שלא כולה עסקית, זאת אומרת שחלק ממנה הוא פרטי או הוני. לדוגמה: הוצאות רכב פרטי, הוצאות נסיעה לחו"ל, הוצ' ריבית בחשבון משותף,סעיף 32 לפקודת מס הכנסה קובע כי "בבירור על הכנסתו החייבת של אדם לא יותרו ניכויים בשל ... תשלומים או הוצאות אינם כסף שהוצא כולו לייצור ההכנסה ולשם כך בלבד".
הוצאות אלו אינן קשורות לייצור הכנסה ולכן לא יוכרו למעט במקרה שמדובר על תרומות למוסד "מוכר" לפי סעיף 46 לפקודה ואשר בגינו ניתן לקבל זיכוי במס (הנחה ישירה מהמס). יש לשים לב כי על הקבלה של המוסד רשום במפורש, שהמוסד מוכר לפי סעיף 46, אחרת לא ניתן לקבל ההטבה.
מדובר על הוצאה בשווה כסף והינה הוצאה מוכרת. לדוגמה: עצמאי שהינו גם שכיר ובמקום העבודה מקבל רכב צמוד, יוכל לדרוש את "השווי רכב" שזוקפים לו בתלוש השכר כ-הוצאת רכב" וזאת במידה והרכב משמשו גם לפעילותו כעצמאי. חשוב לציין כי ישנם עוד סוגי הוצאות שלא צוינו מפאת המורכבות של הסבר לגבי ההוצאות.
להלן חלק מסוגי מההוצאות הללו:
להלן רשימה לא סגורה של הוצאות מוכרות:
(*) הוצאות מעורבות - מס הכנסה ו/או ממע"מ מכירים בהן באופן חלקי.